فیل سواری
- مطالب
- سعید حدادی
- 3 دقیقه
اگر شما هم تاکنون بارها شروع به کاری کردهاید و مدتی بعد خسته شده و از آن دست کشیدهاید خود را ملامت نکنید. این مشکلِ بیشتر آدمهاست. من نیز سالها همین مشکل را داشتم… پس از سالها آموزش و مطالعه هنوز هم نتوانسته بودم آنطور که دلم میخواست شخص ثابتقدمی باشم تا اینکه راجع به «فیلسواری» بیشتر یاد گرفتم و فهمیدم در تمام این سالها به خاطر آموزشهای اشتباه به راهی خطا رفتهام. تعجب نکنید! بله دانستن دانش فیلسواری عامل بزرگ موفقیت یا شکست انسانها است. دکتر جاناتان هیِدث در کتاب «تئوری شادی» نظریهای به این مضمون مطرح میکند که خواستهای غریزی و کوتاهمدت انسان شبیه فیل و بخش منطقی و برنامهریز انسان همانند فیلسوار عمل میکند.
فیل قدرتمند است ولی به دنبال لذت فوری است درحالیکه فیلسوار به مقصد بلندمدت فکر میکند و اهل برنامهریزی است. طبیعی است اگر فیل و فیلسوار در مورد جهت حرکتشان اختلافنظر داشته باشند، حتماً طرف قویتر یعنی فیل برنده میشود! پس علت شکستهای من، شما و بیشتر آدمها در این است که با اتکا به قدرت محدود فیلسوار، قصد طی کردن مسیر طولانی را داشتهایم که فیل درونمان چندان رغبتی به آن نداشته است.
اراده و توجه خودآگاهانه، نیروی فیلسوار است و از آنجا که منبعی تحلیلرونده است برای حفظ استمرار جهت رسیدن به اهدافمان باید از نیرویی غیر از اراده، استفاده کنیم!
تعهد پایان
در این لحظه از شما میخواهم با خود عهدی ببندید: از همین حالا هیچ کاری را آغاز نکنید مگر این که به هر قیمتی آن را به پایان برسانید!
این تعهد، زندگی شما را متحول خواهد کرد. پیش از شروع هر کاری وقت بگذارید و به اندازه کافی به مشکلات، جوانب و پیامدهای آن فکر کنید. علاقه و همکاری فیلتان را بسنجید و تنها پس از این کار در مورد شروع کردن یا نکردنِ آن تصمیم قاطع بگیرید. بههرحال اگر شروع کردید، زندگی خود را در آن خلاصه کنید تا به پایان برسد؛ و به هیچ قیمتی حق ندارید دست از آن بردارید تا نتیجه حاصل شود.
حتی اگر در خلال کار با تردید، خستگی، ضعف یا هر بهانه دیگری روبرو شدید به خود بگویید: قبلاً باید به آن فکر میکردم، حالا که شروع کردهام هیچ بهانهای نمیتواند مرا از ادامه و تکمیل این کار بازدارد.
اگر لازم است، بر خود سخت بگیرید (فیلسوار را به کمک فیل بفرستید) تا کار به پایان برسد. زیرا اتمام کارها حتی کارهای نه چندان بزرگ، چنان حس شیرین و خوشایندی به همراه دارد که تحمل سختی را آسان میکند و در واقع به فیل انگیزه میدهد. توصیهام به شما این است که از اهداف کوچکتر خود آغاز کنید و استراتژیِ «اگر شروع کردم به هر قیمتی به پایان میرسانم» را پیش ببرید.
مطمئن باشید با این روش پس از دستیابی به دو سه هدف کوچک و متوسط، آماده انجام کارهای مهمتری خواهید بود. روش انسانهای موفق این است که هر هدف بزرگی را به چند هدف کوچکتر تقسیم کرده، بهترتیب به آنها دست پیدا میکنند تا کل کار خاتمه یابد. مثل نوشتن یک کتاب که میتوان آن را به چند فصل تقسیم کرد و تکتک آنها را به ترتیب یا بدون ترتیب نوشت تا کتاب کامل شود. برای پیدا کردن یک شغل تازه که در این کتاب به قسمتهای کوچکتر آمادگی ذهنی، آمادگی فنی، یافتن شرکت، نوشتن رزومه و توفیق در مصاحبه تقسیم شده است، پس از انجام تکتک آنها به ترتیبِ مشخص شده به هدف دست مییابید.
اگر هر روز فقط کمی به سمت هدف خود نزدیکتر شوید و این کار را برای مدت زمان کافی ادامه دهید حتماً به آن دست پیدا میکنید. به این منظور باید هر روز طرز فکر خود را مثبت و سازنده نگه دارید. هر روز روی عادتهای دستیابی کار و آنها را تقویت کنید. همچنین هر روز بر دگرگون ساختنِ بزرگترین عادتهای بازدارنده خود متمرکز شوید.
جان سی مکسول در کتاب ارزشمند «امروز مهم است» دستورالعمل جامعی در این زمینه ارائه کرده است. این کتاب راهنمای کاملی است از تمام آنچه باید امروز انجام دهید تا دستیابی به اهداف فردای خود را تضمین نمایید.
سطرهایی از کتاب نابغه بیکار / نوشته سعید حدادی